Son dönemlerde oldukça popüler olan arı sütü kraliçe arıları ve gençleri beslemek amacıyla üretilen sütlü bir salgıdır. Son dönemlerde en çok tüketilen ürünlerden biri olan arı sütü, günlük olarak belirli ölçülerde tüketilmektedir. Arı sütünün faydaları nelerdir? Arı sütü neye iyi gelir? Arı sütü nasıl kullanılır? sorularının yanıtlarını sizler için bir araya getirdik.
Arı sütü bal arıları tarafından üretilen sütlü bir salgıdır. Yaklaşık %60 ile %70 su, %12 ile %15 protein, %10 ile %1 6 şeker, %3 ile %6 yağ ve %2 ila %3 vitamin, tuz ve amino asit içerir. Arı sütünün içeriğinde bulunan bileşenler arının beslenmiş olduğu coğrafya ve iklime göre değişiklik gösterir. Arı sütü adının verilmesi ana arıların beslenmesi için kullanmasından gelmektedir. Arı sütü bazı durumda ilaç olarak kullanılır.
Arı sütünün insan vücudunda birçok faydası vardır. Astım, saman nezlesi, karaciğer hastalığı, uyku sorunları, mide ülseri, böbrek hastalığı, kemik kırıkları, menopoz, cilt bozuklukları ve yüksek kolesterole faydalıdır.
Arı Sütü Neye İyi Gelir?
Menopoz
Araştırmalar, arı sütü ve çiçek poleni içeren bir ürünü 12 hafta boyunca kullanmanın menopoz semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir.
Mevsimsel Alerjiler
Polen mevsimi öncesinde ve sırasında 3–6 ay boyunca arı sütü alınması halinde, saman nezlesi olan çocuklarda burun tıkanıklığını, hapşırmayı veya göz rahatsızlığını engeller.
Kısırlık
Arı sütü düzenli kullanılması halinde kadın ve erkek kısırlığının da önüne geçilmiş olur. Erkeklerde sperm hareketliliğini artırdığı gibi kadınlarda da doğurganlık sorununu ortadan kaldıracaktır.
Yüksek Kolesterol
Arı sütü yüksek kolesterol seviyesini düşürür.
Arı sütünün yukarıdaki faydalarının dışında aşağıdaki hastalıklarda da kullanıldığını söyleyebiliriz.
Arı Sütünün Yan Etkileri Var mı?
Arı sütü, ağız yoluyla uygun şekilde alındığında çoğu insan için güvenlidir. Arı sütü, arı poleni özü ve arı poleni kombinasyonunu içeren bir ürün 2 aya kadar güvenli bir şekilde kullanılabilir, fakat bu süreden sonra kullanmamakta fayda vardır.
Arı sütü astım, boğazda şişme gibi ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Nadiren mide ağrısı ve kanlı ishal ile kolonun kanamasına neden olabilir.
Kafa derisine uygulandığında iltihaplanma ve alerjik döküntülere neden olabilir.