Osmanlı kahvesi başka bir adıyla kervansaray kahvesi, yalnızca Türklere özgü olan, içerisine özel karışımlar eklenilerek hazırlanan bir içecektir. Osmanlı devleti zamanında yalnızca sultanların ve padişahların içtiği Osmanlı kahvesi, içerisinde bulunan aromaya göre tada kavuşur. Osmanlı kahvesindeki önemli tatlar ise sahlep, kakule, damla sakızı, melengiç, yemen kahvesi, çikolata, krema, keçiboynuzudur.
Osmanlı kahvesi Türk kahvesine göre daha az tanınır. Bu nedenle bazı kişiler her iki kahvenin de aynı olduğunu düşünmesi normaldir. Bu kahvenin içeriğinde farklı aromaların oluşması ve uzun süre boyunca Osmanlı saraylarından dışarı çıkarılmaması kahvenin bilinirliğini sınırlı bırakmıştır.
Osmanlı Kahvesi Aromaları
Damla Sakızı
Damla sakızı Osmanlı kahvesinde en çok kullanılandır. Türkiye’de Akdeniz bölgesinde sıkça bulunan sakız ağaçlarının reçinesinden elde edilen bu aroma Osmanlı kahvesi için oldukça önemlidir. Damla sakızı kahvesi mükemmel bir balgam söktürücü özelliğe sahip olduğu gibi ağızda meydana gelen kötü kokularında giderilmesini sağlar.
Kakule
Kakule kansere karşı etkili olan bir bitkidir. Arap ülkeleri ve Hindistan’da sık tercih edilen bu bitki, sindirim sistemini düzenler ve antidepresan görevi görerek depresyon ve panik atağa iyi gelir. Astım, bronşit, öksürük gibi hastalıklara karşı iyi gelen kakule, Osmanlı kahvesine de önemli bir tat verir.
Çikolata
Çikolata içeriğindeki maddeler sayesinde beyindeki tıkanıklığın giderilmesini sağlayarak, beyin kanamasını engeller. Çikolata bağırsakları düzenler ve böbreklerdeki taş ve kumun dökülmesine katkı sağlar.
Sahlep
Sahlep vücudun tatlı ihtiyacını giderdiği için kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Tarçın ile tüketildiğinde yağ yakımını artırır.
Menengiç
Mide problemlerinin ortadan kaldırılmasını sağlar. Diş hastalıklarına karşı iyi gelir.
Osmanlı Kahvesi Nasıl Yapılır?
Osmanlı kahvesi de diğer kahve türlerinde olduğu gibi pişirilirken özen gerektirir. Çay demlemenin çok daha ötesinde olan kahve pişirmenin de bir adabı vardır. Osmanlı kahvesini pişirirken su ve isteğe bağlı olarak şeker kullanılır. Bir fincan su, bir tatlı kaşığı Osmanlı kahvesini bir cezvenin içerisine ekleyin ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kahve kaynadığında köpük oluşacak ve köpüğü fincanlara eşit olarak paylaştırın. Sonrasında kahveyi fincana dökerek servise başlayabilirsiniz.